At reparere eller ikke reparere dine hårde hvidevarer… Det er spørgsmålet!

Ikke helt det gamle Shakespare-spørgsmål, men tæt nok på i en moderne tid med dyre apparater. Hvad gør du, når dit køleskab kører, men så koldt som det burde? Eller din ovns varmekapacitet  stort set svarer til bagkraften i din datters legetøjsovn? Nogensinde hørt om våd is… det er et funky navn for vand, hvilket betyder, at din fryser er i stykker. Hvis opvasken ser værre ud når de kommer ud af opvaskemaskinen, end den gjorde da du satte den i, har du et problem – det kræver ikke ekspertviden at se det! Det er klart, at det er en stressende affære at slå de mange forskellige modeller og mærker op på nettet, og det bliver ikke mindre frustrerende når venner og familie giver dig modstridende anmeldelser af de produkter du overvejer. Uanset om du kan lide det eller ej, er det en stor beslutning, når det kommer til om du skal reparere eller udskifte dit køkkenudstyr.. Her er et par trips du bør overveje, når det bliver tid til at tage den beslutning.

1) Hvor gammel er maskinen?

Hvis det er uden for den forventede levetid for den type maskine, er det nok tid til en udskiftning. Eneste undtagelse er når det kommer til antikke eller super dyre apparater, der har større værdi end man normalt betaler for den slags.

Du kan slå den gennemsnitlige levetid for forskellige apparater op på internettet. Man forventer typisk at køleskabe holder 14 år, mens frysere kan holdt godt 16 år. Ovne der kører på el kan normalt holde 16 år, mens de holder hele 19 år hvis der er tale om en gasovn. Både opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere kan man typisk forvente overlever i 12 år.

2) Omkostninger til at reparation mod købsprisen på et helt nyt apparat

Beklager, men den affektionsværdien tæller ikke med her. Hvis omkostningerne ved reparation er større end halvdelen af prisen (50%) på at købe et helt nyt apparat, er det kloge valg at investere i en ny maskine. Hvis du selv kan stå for reparationen behøver du blot kigge på udgiften til hvidevare reservedele, og så kan det ofte svare. Udgifterne til at køre et nyere apparat er dog også, i de fleste tilfælde, meget lavere og øko-venlige end dine ældre hårde hvidevarer. Under visse omstændigheder kan den årlige energibesparelserne rent faktisk betale for de fulde omkostninger ved den nyere maskine. Disse energibesparende apparater er ofte mærket, så du let kan finde dem i dine lokale butikker eller online. Endnu engang high-end, dyre, kommercielle eller antikke apparater en undtagelse fra denne tommelfingerregel.

Vi håber disse to tips kan hjælpe dig med at beslutte, om du skal reparere eller ud at købe nyt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here